Συνάντηση δήμου-Πανεπιστημίου Κύπρου για την Καλών Τεχνών

Πάνω που τα μελετούσαμε, μας ήρθε ανακοίνωση από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, σύμφωνα με την οποία, χθες, εκπρόσωποι του ιδρύματος συναντήθηκαν με τη δήμαρχο Λευκωσίας, Ελένη Μαύρου, με θέμα την ίδρυση της Σχολής Καλών Τεχνών, στην παλιά πόλη. Παρόντες στη συνάντηση ήταν μάλιστα και δημοτικοί σύμβουλοι, οι πρόεδροι της Πολιτιστικής Επιτροπής και της Επιτροπής Αναζωογόνησης Πράσινης Γραμμής, καθώς και η αρχιτέκτονας του Γραφείου Ενιαίου Ρυθμιστικού Σχεδίου Λευκωσίας, Ελένη Πετροπούλου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στη συνάντηση έγινε αναφορά στη μελέτη που άρχισε να τροχοδρομείται ήδη από το 1999 από επί τούτου Επιτροπή του Πανεπιστημίου και αναδείχθηκε το πόσο σημαντική είναι για την αναζωογόνηση της πόλης της Λευκωσίας, αλλά και για τη σύνδεση του Πανεπιστημίου Κύπρου με την πόλη και την κοινωνία εν γένει, η στέγασή της στη Λευκωσία.
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, καθηγητής Σταύρος Ζένιο, ανέφερε ότι στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδίου του ιδρύματος για αύξηση των φοιτητών του σε 10.000 μέχρι το 2020, το Πανεπιστήμιο τροχοδρόμησε την ίδρυση της Ιατρικής Σχολής, της Νομικής Σχολής και της Σχολής Καλών Τεχνών. Ιδιαίτερα για τη Σχολή Καλών Τεχνών, σημείωσε, η πολύχρονη λειτουργία της Φιλοσοφικής Σχολής, αλλά και της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών εντός του Πανεπιστημίου Κύπρου είναι πολύ σημαντική, αφού οι φοιτητές και τα προγράμματα της Σχολής Καλών Τεχνών θα επωφεληθούν τα μέγιστα από τη συνύπαρξή τους. Λόγω της φύσεως του επιστημονικού πεδίου που καλύπτουν οι τρεις Σχολές θα έχουν συνέργεια και θα λειτουργούν διαδραστικά προσφέροντας την κατάλληλη επιστημονική υποδομή στη νέα Σχολή που θα χρειαστεί υποστήριξη για να εδραιωθεί και να τύχει ευρύτερης αναγνώρισης.
Η δήμαρχος Λευκωσίας φέρεται να χαιρέτισε την πρόθεση του Πανεπιστημίου και υποστήριξε ότι, όπως διαφάνηκε και από τη Λειτουργία του Τμήματος Αρχιτεκτονικής στην οδό Λήδρας, η λειτουργία μίας Σχολής και δη της Σχολής Καλών Τεχνών που θα φέρει κοντά στο ιστορικό κέντρο μία σημαντική μάζα φοιτητών και ακαδημαϊκών, είναι εξαιρετικής σημασίας για την αναζωογόνηση της περιοχής. Τόνισε ότι η Λευκωσία έχει αναδειχθεί ως κέντρο πολιτιστικών δραστηριοτήτων το οποίο η Σχολή Καλών Τεχνών θα πλαισιώσει και ενισχύσει.

Advertisements

17 responses to “Συνάντηση δήμου-Πανεπιστημίου Κύπρου για την Καλών Τεχνών

 1. Bravo stin UrbanCyprus.org pou pieze tous teleuteous mines gia na gini stin entos twn teixwn.

  bravo tous kai pali.

 2. Ναι, ναι, πάμε όλοι μαζί, ζήτω η ευεργέτρια UrbanCyprus!!!

  ΥΓ: Μήπως να διαφημιζόσασταν αλλού, Ανδρέα μου;
  ΥΓ2: Οι κινήσεις του Παν.Κύπρου για την Καλών Τεχνών στην παλιά Λευκωσία ξεκίνησαν πολύ καιρό πριν, αδυνατώ να πιστέψω ότι παρακινήθηκαν από την UrbanCyprus.

 3. Για τη Σχολή Καλών Τεχνών

  Αντίλογος σε ένα επίκαιρο θέμα από τον Κώστα Κωνσταντίνου, Πρόεδρο Πολιτιστικής Κίνησης Λεμεσού ΕΠΙΛΟΓΗ.
  Η αποκαλούμενη Κίνηση Πολιτών Κύπρου, θέλει να διεκδικήσει τη λειτουργία της Σχολής Καλών Τεχνών στην παλιά Λευκωσία. Προβάλλει διάφορους σοβαρούς, και όχι τόσο, λόγους για να υπερασπιστεί την άποψή της, μοιρασμένη πόλη κ.λπ. Δεν θα ’μπαινα στον κόπο να απαντήσω στην απαίτηση αυτή αλλά η ανακοίνωσή τους δημιουργεί μερικά συναισθήματα τα οποία δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητα. Θέλουν, λένε, τη Σχολή στη Λευκωσία γιατί η Λευκωσία έχει τη μεγαλύτερη πολιτιστική κίνηση! Εδώ μπορεί να γελάσει και το παρδαλό κατσίκι η να γίνει θέμα από τον Λαζόπουλο!! Η συνηθισμένη αντιμετώπιση των φίλων από τη Λευκωσία που νομίζουν ότι όλα είναι καλύτερα εκεί στη χώρα.
  Μα πού ζείτε κύριοι/ες; Παρακολουθείτε την πολιτιστική κίνηση των άλλων πόλεων και κύρια της Λεμεσού; Και δεν μιλάμε για συναυλίες ή φεστιβάλ από το εξωτερικό γιατί, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια με τη λειτουργία του ΡΙΑΛΤΟ, η καλλιτεχνική έκρηξη σ’ αυτό το θέμα αφήνει άφωνο και τον πιο δύσπιστο θεατή.
  Η Λεμεσός, όχι μόνο τώρα αλλά ανέκαθεν, έχει να επιδείξει πολιτιστική δημιουργία η οποία τιμά την πατρίδα μας τόσο ανά το παγκύπριο αλλά και διεθνώς. Η λειτουργία των περισσοτέρων χορωδιών είναι στη Λεμεσό, π.χ. η χορωδία του ΑΡΗ, η Διάσταση, οι χορωδίες της ΕΠΙΛΟΓΗΣ και δεκάδες άλλες. Τα περισσότερα μεγάλα χορευτικά συγκροτήματα παραδοσιακών χορών είναι στη Λάρνακα, ελεύθερη Αμμόχωστο και στη Λεμεσό, π.χ. ο Λαογραφικός, ο Διόνυσος κ.λπ. Στον τομέα του χορού δεν μπορεί να μην αναφέρουμε τις ομάδες σύγχρονου χορού που υπάρχουν στη Λεμεσό και πρωτοστάτησαν στη δημιουργία του παγκύπριου φεστιβάλ. Στη Λεμεσό λειτουργούν δεκάδες σχολές ζωγραφικής, σχολές χορού. Θα μπορούσα να γράφω για αρκετή ώρα για την πολιτιστική ζωή της Λεμεσού. Δεν είναι όμως αυτός ο λόγος της παρέμβασής μου. Η Κίνηση Πολιτών Κύπρου, φέρνει ως παράδειγμα τη λειτουργία του ΤΕΠΑΚ στο κέντρο της Λεμεσού για να δείξει την αναγκαιότητα λειτουργίας κάτι παρόμοιου και στη Λευκωσία. Μα πού ήσασταν κύριοι όταν δημιουργείτο το Πανεπιστήμιο Κύπρου για να απαιτήσετε να λειτουργήσει στην παλιά Λευκωσία; Εμείς εδώ στη Λεμεσό το απαιτήσαμε και το διεκδικήσαμε γιατί στο μυαλό μας ήταν η ανάδειξη του κέντρου της πόλης μας, θέλαμε να δώσουμε ζωή στο χώρο αυτό, να σώσουμε τα παραδοσιακά μας κτίσματα και να φέρουμε τον πολίτη ακόμα πιο κοντά στην πόλη.
  Η Σχολή Καλών Τεχνών πρέπει να γίνει στη Λεμεσό όπως έχει αποφασιστεί, για πολλούς λόγους. Ναι θα κερδίσει η πόλη με ακόμη 50 ή 100 ή 500 φοιτητές. Το δικαιούται η Λεμεσός γιατί και το Ιστορικό της Κέντρο είναι ένας ζωντανός οργανισμός που θα δέσει άμεσα με τη Σχολή, έχει τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα που απαιτεί μια τέτοια σχολή κι έχει όλη αυτή την πλούσια ζωντανή καλλιτεχνική δραστηριότητα που χρειάζεται σαν περιβάλλον η σχολή.
  Αγαπητοί φίλοι της Κίνησης πολιτών, καταλαβαίνω την αγωνία σας για να ξαναζωντανέψετε την παλιά Λευκωσία και είμαι μαζί σας. Ψάξετε να βρείτε κάτι άλλο για να της δώσετε αυτό που ζητάτε και αφήστε τη Σχολή Καλών Τεχνών ήσυχη και στη Λεμεσό!!

 4. enantiothite se autous giati autoi idi sas epitithente kai den to katalavate, idi polemoun kai to megaro politismou edo kai 2 xronia. deste to arhtro tous kato.

  http://www.syntonistiko.com/index.php?option=com_content&task=view&id=58

 5. ttallou 3ero pia eisai, alla sigoura o antreas den eimai, kapios allos eimai

 6. ego protino na sinergazomaste para na skotonomaste meta3i mas.

 7. Παρακαλώ θα ήθελα να μάθω αν στη σχολή καλών τεχνών εντάσεται και ο κλάδος της φωτογραφιας.

 8. Τον τελευταίο καιρό έχει ξεσπάσει αντιπαράθεση μεταξύ Λεμεσού και Λευκωσίας με μήλο της έριδος την ανέγερση της Σχολής Καλών Τεχνών. Οι δύο πόλεις διεκδικούν με αξιώσεις και επιχειρήματα αυτό το έργο διότι αναμφισβήτητα μια Σχολή πανεπιστημιακού επιπέδου θα έχει αρκετές ευεργετικές συνέπειες σε οποιαδήποτε από τις δύο πόλεις καταλήξει. Είναι όμως αυτό το πραγματικό ζήτημα που θα έπρεπε να μας απασχολεί; Το όφελος των πόλεων; ή το όφελος της Σχολής, των φοιτητών και της παιδείας γενικότερα; Επομένως τα επιχειρήματα και των μεν και των δε ξεκινούν από λανθασμένη αφετηρία. Εξετάσαμε αυτό το ζήτημα λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις παραμέτρους και καταλήξαμε να θεωρούμε την Πάφο ως την καταλληλότερη γεωγραφική επιλογή για την ανέγερση της σχολής. Για να προλάβουμε μάλιστα πιθανούς καλοθελητές που θα επιχειρήσουν να μας προσδώσουν μεροληψία προχωράμε και ένα βήμα πιο μπροστά λέγοντας πως η Ναυτική και η Ξενοδοχειακή Σχολή θα πρέπει να πάνε στη Λεμεσό. Αμφιβάλουμε αν θα ακούσουμε ποτέ κάτι αντίστοιχο από τον Δήμαρχο Λεμεσού να λέει δηλαδή πως κάτι πρέπει να πάει στη Λευκωσία διότι έτσι είναι το πιο σωστό.

  Η Πάφος δεν θα βοηθηθεί απλά μονάχα από τη Σχολή αλλά και η ίδια η Σχολή θα λειτουργήσει καλύτερα στη πόλη της Πάφου από οπουδήποτε αλλού. Καταρχάς η Πάφος είναι η πόλη με την μεγαλύτερη καλλιτεχνική δραστηριότητα στο νησί. Ας μην ξεχνάμε ότι τα μοναδικά έργα από το παρελθόν βρίσκονται στη Πάφο.(Ψηφιδοτά κ. Πάφου, Μουσιο στα Κούκλια, Βυζαντινο Μουσιο και αλλα )Επιπλέον ο ρόλος της τέχνης σήμερα είναι πολυδιάστατος. Αυτό που κάνει μια τέτοια σχολή αξιόλογη λοιπόν δεν είναι μόνο οι εγκαταστάσεις της και το ανθρώπινο δυναμικό. Είναι κυρίως η γεωγραφική της τοποθεσία.

  Αυτοί που επιχειρηματολογούν υπέρ της Λεμεσού φέρουν σωστά επιχειρήματα λέγοντας πως η Λευκωσία πήρε το ένα και το άλλο (και όντος τα πήρε όλα) άρα εμείς πρέπει να πάρουμε αυτό. Βάζοντας ξεκάθαρα το υποκειμενικό συμφέρον πάνω από αυτό της ίδιας της Σχολής. Ακόμη όμως και έτσι να το δούμε το θέμα αντιστρέφοντας τα επιχειρήματα πάλι η πλάστιγγα γέρνει ξεκάθαρα προς τη Πάφο.

  Οπως έχει αποδείξει το παράδειγμα του ΤΕ.ΠΑ.Κ η τοποθέτηση μιας πανεπιστημιακής σχολής στην παλιά πόλη μπορεί να δώσει μια γερή ένεση αναζωογόνησης και να αναγεννήσει την γύρω περιοχή. Σήμερα η κατάσταση στη Πάφο είναι απλά τραγική και απερίγραπτη με λέξεις, όσο πλούσια και αν είναι η Ελληνική Γλώσσα και η Κυπριακή τοπολαλιά. Αμφιβάλλουμε αν υπάρχει ένα τόσο ιστορικό μέρος σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα που να έχει αφεθεί σε μια τέτοια κατάσταση. Είναι ένα γεγονός που πρέπει ντροπιάζει όλους τους Κύπριους όχι μόνο. Η Πάφος που ήταν η πιο λαμπρή πρωτεύουσα αφέθηκε στο χάος χωρίς κανένα έργο ανάπτυξής. Για να διορθωθεί όμως μια τέτοια κατάσταση δεν αρκούν μονάχα λόγια και ευχόλογα αλλά χρειάζονται και πράξεις και οι πράξεις δείχνουν πως κανένας ιδιώτης δεν θα πάει εκεί να επενδύσει χωρίς λόγο και φυσικά ούτε και μπορεί το κράτος να πάει απλά να φτιάξει εγκαταλελειμμένα κτήρια. Κάτι πρέπει να γίνει το οποίο θα φέρει κόσμο σε αυτή τη περιοχή. Η Σχολή Καλών Τεχνών φαντάζει ως μια ιδανική ιστορική ευκαιρία να αναγεννηθεί η περιοχή. Η τοποθέτηση της στη Λεμεσό θα είναι ένα ιστορικό λάθος διότι απλά δεν θα ωφεληθεί τόσο πολύ η Λεμεσός όσο η Πάφος από μια αντίστοιχη τέτοια πράξη. Δεν θα σώσουν δηλαδή την οικονομία της Λεμεσού οι 40 επιπλέον φοιτητές της Καλών Τεχνών και η Λεμεσός έχει εξάλλου ήδη ξαναζωντανέψει το ιστορικό της κέντρο, το οποίο σημειωτέον ποτέ δεν έφτασε στη κατάσταση που βρίσκεται σήμερα το κέντρο της Πάφου. Στην Πάφο η σχολή θα κάνει πραγματική διαφορά παράγοντας περισσότερα οφέλη για όλους. Η Λεμεσός επιπλέον έχει χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο (ξένους και Κύπριους) γήπεδα Γκολφ, θέρετρα αναψυχής, μιλάμε για άλλα μεγέθη στα οποία μερικοί φοιτητές καλών τεχνών απλά δεν θα έκαναν και τόση μεγάλη διαφορά. Η Λευκωσία κολυμπά στα πανεπιστήμια και στις τριτοβάθμιες σχολές ακόμα μια δεν θα κάνει καμιά διαφορά, έχει πάρα πόλλες. Επομένως όπως και να το εξετάσουμε το ζήτημα η Πάφος φαντάζει ως η πιο σωστή επιλογή.

  Πέραν μονάχα πολιτικών μικροσκοπιμοτήτων διαφόρων δημάρχων που θέλουν να προσθέσουν λαϊκιστικά επιχειρήματα στις προεκλογικές τους καμπάνιες δεν βλέπουμε άλλο λόγο να μην λειτουργήσει αυτή η σχολή στη Πάφο μας . Θα είναι ένα ιστορικό λάθος για το οποίο θα είμαστε υπόλογοι όλοι μας. Οι Παφίτες πρέπει να αντιδράσουν και έχουν τα μέσα και τον τρόπο. Ας γίνει η αρχή με τη σχολή καλών τεχνών στη Πάφο.

 9. EvolvingCity

  Απευθύνομαι στους Λευκωσιάτες μέλη της Κίνησης Λευκωσιατών Πολιτών γιατί τη συγκεκριμένη πόλη υπηρετείτε πίσω από το μανδύα…πολίτες της Κύπρου…θέλοντας να δώσω μια ψυχολογικής φύσεως εξήγηση στον παράλογο αντίλογο που αναπτύχθηκε γύρω από το τάχα φλέγον θέμα “Πού θα ιδρυθεί η Σχολή Καλών Τεχνών”!!!. Οι φίλοι Λευκωσιάτες λοιπόν ασφυκτιούν σε μια πόλη “φορτωμένη” εκπαιδευτικά κέντρα που δημιουργούν τη ψευδαίσθηση της αναζωογόνησης τάχα της πόλης, ωστόσο σαφώς λιγότερο αναπτυγμένης ως προς την ποιότητα ζωής που προσφέρει στον πολίτη και την πνευματική του ανάταση. Η Λευκωσία παραμένει ένα αστικό κέντρο από το οποίο το οι πολίτες έχουν απαιτήσεις μεν, και οι οποίες δεν ικανοποιούνται αλλά μεταφράζονται σε τάσεις φυγής προς άλλους προορισμούς της Κύπρου οι οποίοι σαφώς αναπτύσσονται με γρηγορότερους ρυθμούς αποδεδειγμένα τα τελευταία χρόνια. Αναντίρρητα η παραμελημένη τάχα εντός των τοιχών πόλη της Λευκωσίας
  έχει ανάγκη από αναζωογόνηση, από έργα όμως τα οποία θα εμπνευστεί ο ίδιος ο δήμος, θα πιστέψει σε αυτά και θα εξασφαλίσει την υλοποίηση τους. Δημιουργεί παγκύπρια αίσθηση πως χρειάστηκε μια «Κίνηση Πολιτών» να ανοίξει τα μάτια του δήμου Λευκωσίας ως προς την δήθεν αναζωογόνηση του κέντρου με την ίδρυση της συγκεκριμένης σχολής. Είναι σαφές πως το όλο θέμα που τέθηκε αποτελεί απλά την αφορμή, και πως τα αίτια είναι βαθύτερα. Αναφέρω μόνο πως όταν δημιουργήθηκαν οι σχολές στη Λευκωσία καμιά άλλη πόλη δεν έθεσε τέτοιο ζήτημα, το οποίο βασίζεται σε θεωρίες χωρίς λογική, με ζηλόφθονο και ανταγωνιστικό περιεχόμενο. Η δημιουργία της Σχολή Καλών Τεχνών άρχισε και θα συνεχίσει να τροχιοδρομείται προς τη Λεμεσό, μια σχολή μετά το ΤΕΠΑΚ την οποία δικαιούται ως η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στην Κύπρο, αλλά και δεν έχει την ανάγκη να συνδέσει σίγουρα με την τοπική και πολιτιστική της ανάπτυξη την οποία ήδη διανύει τα τελευταία χρόνια. Όσο και αν δεν θέλουν να το χωνέψουν κάποιοι.

 10. UrbanCyprus

  Προς Πρόεδρο της Πρόεδρο Πολιτιστικής Κίνησης Λεμεσού Επιλογή,

  Η πρωταρχική μας έννοια είναι να αναβιώσει η παλιά πόλη της Λευκωσίας και όχι δε να λαμβάνουμε μέρος σε διαγωνισμούς σύγκρισης “εγωϊσμού”. Μας λυπεί το γεγονός ότι προσπαθείτε να υποβαθμίσετε το θέμα σε επίπεδο ανταγωνισμού αναμεταξύ κυπριακών πόλεων, κάτι που υποδηλώνει τις πραγματικές σας προθέσεις, τις οποίες είδαμε ξανά με την στάση που κρατάτε να ακυρωθεί το μέγαρο πολιτισμού. Πιστεύουμε ότι η τοποθέτηση του ΤΕΠΑΚ στην παλιά Λεμεσό είχε τεράστια οφέλη και έπαιξε ρόλο απιδινωτή ανασταίνονται την περιοχή. Επίσης να σας θυμίσω ότι το ΤΕΠΑΚ σχεδιαζόταν από το 1999 μέχρι το 2007 να γίνει στην παλιά Λευκωσία και μετά το “διεκδίκησε” η Λεμεσός με την αλλαγή της κυβέρνησης, με την βοήθεια κάποιων κύκλων και το πήραν από τα χέρια της ακρωτηριασμένης πόλης της Λευκωσίας κρατώντας την στην σημερινή μιζέρια.

  Για αυτό τον λόγο θέλουμε να δούμε την σχολή να δημιουργείται στην παλιά πόλη της Λευκωσίας. Μ’αυτό τον τρόπο πιστεύουμε ότι θα προσφέρει ένα ηλεκτρικό σοκ αναβίωσης στην περιοχή. Δεν διεκδικήσαμε την δημιουργία του Πανεπιστημίου Κύπρου στην παλιά πόλη επειδή όταν ιδρύθηκε (1989) όλα τα μέλη μας ήσαν νήπια και όχι ενήλικες αφού η οργάνωση μας απαρτίζεται από άτομα κάτω των 30 ετών από όλες τις πόλεις της Κύπρου και όχι μόνο από την Λευκωσία.

  Εμείς αγαπάμε όλη την Κύπρο και όχι την κάθε πόλη ξεχωριστά, αφήνοντας πίσω μας τους εγωκεντρισμούς.

  Πέραν μονάχα πολιτικών μικροσκοπιμοτήτων διαφόρων κύκλων που θέλουν να προσθέσουν λαϊκιστικά επιχειρήματα, δεν βλέπουμε άλλο λόγο να μην λειτουργήσει αυτή η σχολή στη παλιά Λευκωσία . Η Σχολή Καλών Τεχνών πρέπει να ιδρυθεί στην Παλιά Λευκωσία λόγω της μακράς ιστορίας της πόλης, λόγω της συσσώρευσης πολλών καλλιτεχνών και αριθμού ιδιωτικών σχολών. Θα είναι ένα ιστορικό λάθος για το οποίο θα είμαστε υπόλογοι όλοι μας.

  Ευχαριστούμε για την προσοχή σας.

 11. EvolvingCity

  Nai eida to…katakrivian eidamen to mazi! 😛

 12. Εαν Η σχολή καλών τεχνών δεν γίνει στην Πάφο τοτε η Κύπρος θα γίνει κοσοβο και η Πάφος θα γινει ένα νέο ανεξάρτητο κρατος. Οι παφίτες έχουν αηδιάσει με όλα αυτά που γίνονυαι εις βάρος τους και έχουν δικαιο να φωνάζουν. Ας δώσουμε τη σχολή στη Πάφο, για να μην κλέμε αυριο.

  Πολιτιστική Άνοιξη Κυπρίων

 13. Δεστε τι σκέφτονται για την Πάφο
  Το πιο κάτω Αθρο γράφτηκε στο Φιλελευθερο
  21-05-2010
  Από Τη Χρυστάλλας Χατζηδημητρίου

  …Διαβάστε και βγάλτε τα συμπεράσματα σας.

  “”ΕΦΗΜΕΡΑ
  Φιλότεχνοι οι δήμαρχοι
  Της Χρυστάλλας Χατζηδημητρίου

  ΜΗΠΩΣ σύγχυσαν τις καλλιτέχνιδες με τις καλές τέχνες; Δεν εξηγείται διαφορετικά το πάθος με το οποίο τρεις πόλεις διεκδικούν την ίδρυση Σχολής Καλών Τεχνών εντός των δικών τους συνόρων. Ο δήμαρχος Πάφου μάλιστα απειλεί να κλείσει για μια ώρα τα σύνορα (sorryτο δρόμο) για να μην μπορούμε να εισέλθουμε στην επαρχία του εις ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση να γίνει η εν λόγω σχολή στη Λεμεσό. Τόσο πολύ ενδιαφέρον υπήρχε για τις τέχνες και δεν το πήραμε μέχρι σήμερα χαμπάρι; Και καλά ο Πάφου ξέραμε πως διοργάνωνε μια όπερα τον χρόνο. Από ’κει και πέρα ούτε γκαλερί είδαμε να ανοίγουν, ούτε γλυπτά στους δημόσιους χώρους είδαμε να ξεφυτρώνουν, ούτε μουσεία, ούτε μουσικές εκδηλώσεις εκτός από αυτές του Κατακλυσμού με λαϊκούς αοιδούς, ούτε μία θεατρική σκηνή, ούτε καν ένας κινηματογράφος. Κι ένα μουσείο που τους έκανε ο Λεβέντης, το έκτισαν μέσα στα ξενοδοχεία και δεν το βρίσκει κανείς πια. Όσο δε για τα ψηφιδωτά, μέχρι πρόσφατα ήτανε σκουπιδαριό και τσακώνονταν οι διάφορες Αρχές ποιανού αρμοδιότητα είναι να καθαριστεί. Πώς προέκυψε τώρα το τόσο πάθος για την τέχνη; Η Λευκωσία πολύ θα ήθελε κι αυτή τη Σχολή Καλών Τεχνών να λειτουργεί στην εντός των Τειχών Πόλη. . “” Η Απάντηση μας join:http://www.facebook.com/group.php?gid=108724989170051

 14. Ntropi sto fileleuthero pou dimosieuei tetaia sxolia gia ti papho.
  Ayti i Χρυστάλλα Χατζηδημητρίου plironete gia na grafei autes tis mpourdes?

 15. UrbanCyprus

  den tha simfoniso katholou mazi me tous filou pafites, dioti i Lefkosia den perni enesis gia polla alla pragmata pou pernoun oi paraliakes polis opws…

  1. Aerodromia
  2. Touristika Erga
  3. Paraliakous Dromous kai topiotexnisis
  4. Marines
  5. Diafimisis ekatomirion sto e3oteriko gia ton tourismo
  6. Limania
  7. kai alla polla.

  i Lefkosia 2 pragmata exei, tin dihkisi kai to Panepistimio Kyprou, an ta parete kai auta tote klistetin poli kai kanei, exoume kai tin katoxi pou mas stixizi kathimerina, den exoume touristes gia eisodimata, o idiotikos tomeas ta panepistimia, ktlp auta kratoune tin poli. episis tosa xronia oi paralies polis ekaman ta palloutzia tous xrysa pou tis agores 3enwn pou i lefkosia den eixe, kai tora pou epokatsan ola egirisete na efarpa3ete kai apo emas.

  kai an i pafos edose sta kratika tameia lefta tote, oi 300.000+ katikoi tis lefkosias plironoun anekathen se forologies ktlp, gia erga pou ginonte gia ton tourismo, gia dromous kai alla polla pou sigoura i pafos ton 70.000 katikwn den tha mborouse pote na ta kamei apo moni tis. gia auto oti les edw den eustathi katholou. kai mia poli ton 300.000 einai logiko na perni perissotera erga, plironoume kirioi forous opws kai esis kai ta erga prepei na einai kai perissotera dioti o kosmos en parapano kai prepei na e3ipiretite olos, alla stin ousia den simbenei auto i kivernisi ependih sta paralia gia na perni eisodimata apo ton tourismo… edw mono erga dromwn kamnoun na jiloume panw, kai ta alla oulla afikanta sto rafi kai kountounta parakatw.

  ego eimai enantia sto na diaspasti to panepistimio poji kai poda, ektos tou oti stixizi ekatomiria auti i pra3ia, episis eimai enantia ston diamirasmo ton kivernitikwn ypiresiwn se diafores polis.

  kyrioi exete mia poli pou en i prwteuousa sas opws sevomaste emeis to oti eisaste touristikes polis kai ependioume se auto. edw tha einai kai oi presvies kai ta hq ton trapezwn, kai otidipote allo exei na kami me dioikisi autou tou topou.

  an thelete panepistimia, proothiste idiwtika opos to neapolis kai afiste tis sxoles jiame pou itan, dioti opos apofanthike to TEPAK anikse to kouti tis pandwras dioti tora oi paraliakes polis theloun kai autes sxoles, alla an itan lefkosia den tha ypirxe diamaxi dioti einai “oudetero edafos” kai kaneis den tha elee tpt. me autes tis pra3is to kratos twra zimioni polla lefta ton xrono gia leitourgia diplon sxolwn. exete touristes pou sas dinoun ekatomiria kathe xrono, esis emeis exoume tous fitites, tora mono i Lemesos exei kai apo ta dyo kai auto prokalis antidrasis stis alles polis. varteta me allous kai afiste tin prwteuousa isixi.

  tin kalwn texnwn exei apo tin dekaetia tou 90 pou tin diekdika i lefkosia kai osoi epetaktikan tora na len oti tin diekdikousan en apla pseftes, dioti mia diekdikisi den einai apla na fkeis na to peis… einai na to stiri3is me ereunes tis opies etimazame apo xronia twra.

  episis kanenas Lefkosiatis den koroideuei tin Pafo, an ennoeis me ton oro Lefkosia tous politkous den exo tpt na sxoliaso, des apo pou katagonte oi plistoi. kai oso afora tin epistoli pou evales sto allo thread, Lemesianoi tin egrapsan para lefkosiates… dievase tin 3ana.

  “Κλοπή τριτοβάθμιας σχολής από την Πάφο θα αποτελέσει αιτία πολέμου για τους Παφίτες που ξεχασμένοι από τις κυβερνήσεις είναι αποφασισμένοι να παραδώσουν τις 100,000 + εκλογικά βιβλιάρια πράγμα που θα οδηγήσει σταδιακά στη δημιουργία ενός νέου ανεξάρτητου κρατιδίου, με δικό του καζίνο, δικούς του δρόμους και πανεπιστήμια!”

  oso afora auto to vrisko poli akreo kai mallon senario fantasias, an gini kati tetio is pliroforia sou to pio pithano na xreokopisi oli i poli se diastima 1 meras, mou thimizi pediki diadilosi para kati sovaro.

 16. An theloun tin sxoli kalwn texnwn sto kentro tis Lefkosias gia na anazoogonithei i perioxi ekei, e tote as metaferoun mia apo tis dekades sxoles tou Panepistimiou Kyprou ekei, giati diladi prepei na koutsoureftei to TEPAK? Akoma den to kamame, arxisame na to diamelizoume? Oi dikaiologies aftes den peithoun kanena. Kai giati na petaksoume 40-50 foitites ekei monous tous makrya apo ta ypoloipa panepistimiaka tmimata? Gia na kineitai taxa i perioxi?? Kala, gia mpakkaliko milame?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s