Λευκωσία όπως Χιροσίμα

Τὰ σπίτια ποὺ εἶχα μου τὰ πῆραν. Ἔτυχε
νά᾿ ναι τὰ χρόνια δίσεχτα πόλεμοι χαλασμοὶ ξενιτεμοὶ
κάποτε ὁ κυνηγὸς βρίσκει τὰ διαβατάρικα πουλιὰ
κάποτε δὲν τὰ βρίσκει- τὸ κυνήγι
ἦταν καλὸ στὰ χρόνια μου, πῆραν πολλοὺς τὰ σκάγια-
οἱ ἄλλοι γυρίζουν ἢ τρελαίνουνται στὰ καταφύγια.

Η θεία Ειρήνη θα επιστρέψει στην Αθήνα με ένα λεπτό, ασπρόμαυρο βιβλίο στις αποσκευές τις: “Λευκωσία, η νεκρή ζώνη” του Jacques Lacarrière. Της το δώρισα εγώ, “ενθύμιο από ένα γελαστό μεσημέρι στη Λήδρας”, όπου μας έκανε το τραπέζι, σε μένα και στην ανιψιά της και φίλη μου Κ., με την οποία μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος και περίεργη ματιά για την παλιά Λευκωσία.
“Δεν σκέφτομαι εδώ μόνο τη Νεκρή Ζώνη της Λευκωσίας, σκέφτομαι και τα ερείπια της Καμπούλ, του Γκρόζνυ ή του Σεράγεβο, τα ερείπια της Τζενίν και της Γάζας, όπως, βεβαίως, και τα ερείπια της Χιροσίμα. Μιλάω για τα ερείπια που ο κόσμος μας σωρεύει γύρω μας, για τα ερείπια του σήμερα και -αναπόφευκτα- τα ερείπια του αύριο, όσα οι κάθε είδους εθνικισμοί μας ετοιμάζουν στο όνομα του κόσμου. (…) Το ότι υπάρχουν σήμερα ερείπια στην καρδιά μιας σύγχρονης και γεμάτης ζωής πόλης, το ότι νεκρώνουν οι μέρες και το μέλλον της, είναι ανεκτό;“, αναρωτιέται ο συγγραφέας.
Κι εγώ διερωτώμαι πόσο πολύ μπορούμε να μισούμε αυτή την πόλη για να επιμένουμε να την θέλουμε μισή, τριχοτομημένη, δύο κόσμοι και μια νεκρή ζώνη ασφαλείας να μας χωρίζει.

Ξέρεις τὰ σπίτια πεισματώνουν εὔκολα, σὰν τὰ γυμνώσεις.
Γ. Σεφέρης, Κίχλη

Advertisements

5 responses to “Λευκωσία όπως Χιροσίμα

 1. Pingback: Λευκωσία όπως Χιρόσιμα « Παραμύθια χωρίς νόημα v.iii

 2. τωρα τη θελουμε και βουβη
  βλ. Φανερωμενη

 3. Τα ερείπια στην πράσινη γραμμή συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό για φωτογράφιση η για videoclip. Αυτός δεν είναι λόγος φυσικά για να υποβαθμιστεί το πολιτικό πρόβλημα, αυτό της διχοτόμησης και της παράνομης κατοχής όμως τα χρώματα, τα σχήματα και οι μορφές που παίρνει η πόλη εκεί κατά μήκος της Ερμού και στα στενά που κατλήγουν στην πύλη Πάφου μπορούν να γίνουν χώρος συνεύρεσης καλλιτεχνών ή παραγωγών ή φοιτητών της οπτικοακουστικής τέχνης. Δε λέω να μετατρέψουμε την ιστορική μνήμη σε τηλεοπτική εικόνα όμως μιας και η εικόνα προκαλεί και στις μέρες μας παγιδεύει θα μπορούσε να γίνει ένα εργαλείο αφύπνισης ίσως, μια σπίθα ενδιαφέροντος. Κάτι άλλο για την περιοχή είναι η ισχνή κυκλοφορία οχημάτων αυτό δίνει ένα έναυσμα για περίπατο ή παιχνίδια με μικρά παιδιά που ως παιδιά θα έχουν απορίες για αυτό που βλέπουν, οι απορίες θα φέρουν διάλογο, ο διάλογος προβληματισμό και δεν ξέρω μετά. Η Χιροσίμα ενέπνευσε κάποιους ανθρώπους. Οι κάτοικοι αυτής της πόλης έχουν ένα ζωντανό παράδειγμα ιστορικής μνήμης στο κέντρο. Ίσως με κάποιες δράσεις… …μια προβολή κινηματογραφική εκεί στο άνοιγμα της Ερμού για παράδειγμα ή ένα πρόγραμμα τηλεοπτικό για τη μουσική και τους νέους γυρισμένο σε ένα εγκαταλελειμένο σπίτι του κέντρου, ή ακόμα ένα διαστημόπλοιο αραγμένο έξω απ το Σπιτφάηερ με εξωγήινους που δε γνωρίζουν τι είναι η Κύπρος και ζητάνε από παιδιά μέσα από ένα διαδραστικό παιχνίδι με χρώματα και χάρτες να τους εξηγήσουν, ή κάτι άλλο, να τροφοδοτούσε με ερεθίσματα τον κάτοικο αυτής της πόλης να αφήσει το mall και να κατέβει στο κέντρο.

 4. Ενωμένοι Πολίτες

  Λεμεσίανικο Lobby

  Με λύπη μας σας αναφέρουμε ότι η οργάνωση μας “Ενωμένοι Πολίτες” δέχεται αλλεπάλληλα κτυπήματα και απειλές από άτομα του πολιτικού κόσμου. Εκφραστήκαμε δημόσια για την ύπαρξη του Lobby για την Λεμεσό με πρωταγωνιστές τον Δήμαρχο Λεμεσού, Νεοκλή Συλικίωτη, πρώην Υπουργό Συγκοινωνιών και έργων Νικολαΐδης, Μάριο Κάραγιαν, και άλλα πολλά στελέχη σε θέσης κλειδιά που παίρνονται αποφάσεις για τα κατασκευαστικά έργα και που θα διανέμονται τα κονδύλια, και ποίες προσφορές να κατοχυρώνονται. Τα τελευταία 4 χρόνια όλα τα έργα στις άλλες πόλεις έχουν σταλώσει και δεν προχωράνε ενώ στην Λεμεσό δια μαγείας όλα κυλάνε ρόδινα χωρίς καμία δυσκολία και φυσικά χρήμα άφθονο.

  Έτσι η οργάνωση αποφάσισε να στηρίξει με οποιονδήποτε τρόπο, την πληροφόρηση του κόσμου, διότι το εν εξελίξει lobby λειτουργεί εις βάρος των άλλων πόλεων. Με αυτόν τον τρόπο θα συγκροτηθούν όλες οι φωνές και να ξυπνήσει ο κόσμος να δει τι γίνετε γύρο του.

  Θα επανέλθουμε.

  Ευχαριστώ.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s