Οι Κυριακές της Λήδρας

Ήθελα καιρό να γράψω για αυτές τις Κυριακές, αλλά δεν είχα αφορμή. Τώρα που τη βρήκα, δεν φρόντισα να έχω εικόνα-από διακριτικότητα ίσως. Αλλά άκου. Τις Κυριακές (που από παιδί τις σιχαινόμουνα) η Λήδρας -ο διαχρονικά πιο κεντρικός δρόμος της Λευκωσίας, που απ΄το ’74 μέχρι σχετικά πρόσφατα φυτοζωούσε από το βάρος της γειτνίασης με τη νεκρή ζώνη- γεμίζει με αλλοδαπούς που εργάζονται στην Κύπρο για μια μπουκιά ψωμί-κυριολεκτικά. Γυναίκες κυρίως, που εργάζονται σε σπίτια, φροντίζοντας γέρους και μωρά ή καθαρίζοντας, και οι οποίες όλη τη βδομάδα είναι κλεισμένες στο σπίτι και τις Κυριακές παίρνουν ρεπό και συναντιούνται σε εκκλησίες και σπίτια της παλιάς πόλης.
Μοιάζουν με ζόμπι που νεκρανασταίνονται μια συγκεκριμένη μέρα και ώρα και τρομάζουν τους ντόπιους, οι οποίοι, ενώ μπορούν να τους έχουν για τις δουλειές, αδυνατούν να περπατήσουν μαζί τους στο μακρύδρομο ή να καθίσουν στο ίδιο καφέ. Δεν υπερβάλω-ξέρω πολλούς ανθρώπους που πρωτοπατούν στην περιοχή τώρα, που άνοιξαν παραρτήματα οι πολυεθνικές, και αναφωνούν σχεδόν με αηδία “πώς έγινε έτσι η Λήδρας”…
Λοιπόν, χθες, περπατώντας τον Μακρύδρομο και τα σοκάκια του, Κυριακή μεσημέρι, διαπίστωσα ότι οι άνθρωποι αυτοί, οι ξένοι που τους αφήσαμε ξένους στην κοινωνία μας και δεν σκεφτόμαστε να τους εντάξουμε ή έστω να γνωρίσουμε τον πολιτισμό τους, χαμογελάνε. Σε μια κοινωνία υλιστική, θλιμμένη υπό το βάρος του πολιτικού της προβλήματος και μάλλον ανήσυχη για τη θέση της στον κόσμο που αλλάζει, τα χαμόγελα αυτών των κουρασμένων και μόνων ανθρώπων μου φάνηκαν μια αχτίδα ελπίδας, από κείνες που ίσως έφεγγαν, κατά τις αφηγήσεις, οι Έλληνες μετανάστες τις περασμένες δεκαετίες. Ίσως να ‘ναι από κει που θα επιστρέψει η ελπίδα.

Όλοι μας βρισκόμαστε στον ίδιο λάκκο. Απλά μερικοί από εμάς κοιτάζουν τα άστρα…
Oscar Wilde.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s