[Ξέρεις ότι ζεις στη Λευκωσία όταν (ΙΙΙ)…]
Ήρθε ο άνθρωπος από τη Μοζαμβίκη -ναι, μισθοφόρος, ναι, αλλά ήρθε για- να πληρώσει για τις δικές μας αμαρτίες-κυριολεκτικά.
Για όσους δεν το έμαθαν (πιθανόν, διότι τα ΜΜΕ σχεδόν το έθαψαν), νεκρός, από έκρηξη που σημειώθηκε στη νεκρή ζώνη στο Γέρι, 10χλμ ΝΑ της Λευκωσίας, έπεσε χθες το πρωί ο Femisberto Novele, μέλος της ομάδας που συνεργάζεται με τα Ηνωμένα Έθνη για την αποναρκοθέτηση.
Από το 2004 η ομάδα αποναρκοθέτησης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (MACC-Mine Action Centre Cyprus) έχει απομακρύνει και καταστρέψει περισσότερες από 14,000 νάρκες, καθαρίζοντας συνολικά 57 ναρκοπέδια, σε μια έκταση 6.500 τ.χλμ.
Κι όμως, η είδηση του θανάτου του Μοζαμβικανού ήταν τρίτη είδηση στο ΡΙΚ, πίσω από την παρέλαση στη Λευκωσία και τη “μεγαλειώδη παρέλαση στη Θεσσαλονίκη”! Λες και οι άνθρωποι του ΟΗΕ είναι κατώτερα όντα. Ή μήπως το γεγονός ενός θανάτου έχει χάσει πια την ειδησεογραφική του αξία;
Τα οκτώ κοπελλούθκια του Μονζαμβικανού
Ξέρεις ότι ζεις στη Λευκωσία όταν…
De-miner dies in accident
De-miners – clearing a path for peace (pdf)
Ίντα το ωραίο ένει οτι το όνομα του αθρώπου έπρεπε να το γράψεις εσύ για να το δω… αλλού, παντού, ήταν “αλλοδαπός” των Ηνωμένων Εθνών, όπως τους “αλλοδαπούς” που άμα σκοτώνουνται σε τροχαία εν έχουν όνομα…
Βαρκούνται να ψάξουν το όνομα; Φοούνται πως εν θα το πουν σωστά; Θεωρούν οτι μια τζαι εν “ξένος” εν θα ενδιαφέρει κανέναν το όνομα του γιατί εν θα τον ξέρει κανένας που τους “δικούς μας”;
Όταν άκουσα την είδηση στο ράδιο, επρόσεξα οτι ετέλειωννε με την διευκρίνηση “κανείς εθνοφρουρός δεν κινδύνευσε”. Επειδή εν τούτο το σημαντικό φαίνεται, εσκοτωθηκε ένα πλάσμα αλλά δόξα σοι ο Θεός τα δικά μας τα παιθκιά εν εντάξει. Τζαι αναφέρουμε το παρόλο που δεν ήταν σε κίνδυνο, σαν να λέμε “από τη σύγκρουση τραυματίστηκαν θανάσιμα τα τάδε άτομα. Κανένας από τους περαστικούς δεν κινδύνευσε”.
Σαν να συμβαίνουν αυτά τα γεγονότα έξω από τη σφαίρα της δικής μας πραγματικότητας… Κι όμως, διάολε, έγινε δίπλα μας κι έγινε άδικα, γιατί εμείς τη σπείραμε τη γη με όπλα…
Pingback: Η νάρκη « Παραμύθια χωρίς νόημα v.iii
Pingback: Minefield UN4426A « Παραμύθια χωρίς νόημα v.iii
Και κάτι καλό:
Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα όπως η Κυπριακή Δημοκρατία χορηγήσει επίδομα στην οικογένεια του αποβιώσαντος ναρκαλιευτή Φεμισμπέρτο Νοβέλε, από τη Μοζαμβίκη, ο οποίος είχε χάσει τη ζωή του κατά τη διάρκεια της αποναρκοθέτησης.
Το ύψος του χορηγήματος συνολικά ανέρχεται σε 20.000 δολάρια Αμερικής, και αυτά θα δοθούν σε 100 μηνιαίες δόσεις του ύψους των 200 δολαρίων, προς την οικογένεια του αποβιώσαντος, που είναι η σύζυγος με οκτώ παιδιά.