Καθε-δράκος

kathedrikos

Υπάρχει ένα σοβαρό θέμα που χρήζει συζήτησης, αντίλογου και αντίδρασης και μάλλον το urbanledras θα πρέπει να πάρει θέση (ήδη έχει γράψει για αυτό ο neos proletarios). Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος Β’, παρακινούμενος από την ντροπή που νιώθει, λέει, όταν ξεναγεί τους ξένους επισκέπτες στον μικρό υφιστάμενο Καθεδρικό του Αγίου Ιωάννη, φιλοδοξεί να χτίσει έναν καινούριο, χωρητικότητας 800 πιστών.
Μονάχα που ο νέος ναός, εκτός του σχεδίου του που μάλλον δεν συνάδει με την εικόνα της περιοχής, αφενός θα χτιστεί στη θέση των παλιών σπιτιών που υπάρχουν σήμερα γύρω από την Αρχιεπισκοπή (τα οποία, άλλωστε, στην Αρχιεπισκοπή ανήκουν, άρα τα διαχειρίζεται ως θέλει), αφετέρου θα φτάνει σε ύψος τα 26 μέτρα (ξεπερνώντας, προφανώς, κάθε γειτονικό μιναρέ), κατακερματίζοντας, λέω εγώ, την ομοιογενή παραδοσιακή αρχιτεκτονική της περιοχής.
Ο αρχιτέκτονας του έργου, Νίκος Μελετίου, υπεραμύνθηκε των διαστάσεων και του ύψους του ναού, λέγοντας ότι οι πλείστοι των καθεδρικών ναών στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες είναι κατά πολύ ψηλότεροι (30-100μ ύψος). Δεκτό, αλλά πόσο μοιάζει η αρχιτεκτονική των άλλων ευρωπαϊκών χωρών με αυτή της παλιάς Λευκωσίας με τις χαμηλές μονοκατοικίες, για να στέκει η σύγκριση;
Ο δε Αρχιεπίσκοπος είπε ότι ο νέος καθεδρικός ναός θα δώσει ζωή στην περιοχή. Δεκτό, αρχικά, δεδομένου ότι η περιοχή έχει νεκρώσει. Μήπως όμως θα καταστρέψει κιόλας τη λίγη από την παλιά πόλη που μας έχει απομείνει και πασχίζουμε να διασώσουμε;

“Καθεδρικού αντι-λόγοι” στον κυριακάτικο “Πολίτη”politis_ka8edrikos1
politis_ka8edrikos-11

Advertisements

4 responses to “Καθε-δράκος

 1. Pingback: 101 « Παραμύθια χωρίς νόημα v.iii

 2. πιστευω οτι δεν πρεπει να εμποδισουμε την ανεγερση του νεου καθεδρικου ναου στο κρεντρο της λευκωσιας.δεν ειναι δικαιολογια οτι εκει προσγειωθηκε το ελικοπτερπο του αρχιεπισκοπου Μακαριου και αλλα συναφη.η Λευκωσια χριαζεται εναν καθεδρικο ναο αναλογο των 2000 χρονων της Ορθοδοξης εκκλησιας ςστε να περασει παντου το μηνυμα,οτι το νησι ηταν και τηα παραμεινει Ελληνικο!

 3. Πιστευω οτι δεν πρεπει να εμποδισουμε την ανεγερση του νεου καθεδρικου ναου στο κεντρο της Λευκωσιας.Δεν ειναι δικαιολογια οτι εκει προσγειωθηκε το ελικοπτερο του αρχιεπισκοπου Μακαριου και αλλα συναφη.Η Λευκωσια χρειαζεται εναν καγεδρικο ανταξιο των 2000 χρονων της ορθοδοξης εκκλησιας,ωστε να περασει το μηνυμα,οτι το νησι ηταν και θα παραμεινει Ελληνικο.
  Κατανοω καποιες εθαισθησιες για το χςρο κατασκευης,ομως να υπολογισοθμε οτι ι βυζαντινες εκκλησιες ειναι μερος το πολιτισμου της Κυπρου εδς και αιωνες.ειναι απαραδεκτο οταν χτιζωνται τζαμια των εισβολεων,να μην υπαρχει ενας μεγαλο΅ς καθεδρικος ναος στην εκκλησια που ιδρυσαν ο Αποστολος Βαρναβας..Ο Αρχιεπισκοπος ειναι ενας ανθρωπος με σοφια και πατριωτισμο,ας τον αφησουμε να κανει το εργο του.

 4. Η εκκλησία μπορεί να χτίσει τον θεόρατο ναό που θα αρμόζει στα χιλιόχρονα της ιστορίας της εκτός του ιστορικού κέντρου, στο οποίο, καλώς ή κακώς, για λόγους ομοιομορφίας, δεν αρμόζουν κτίσματα τέτοιου μεγέθους και σχεδιασμού.
  Η Κύπρος έχει εξαιρετική εκκλησιαστική αρχιτεκτονική, με πλείστα παραδείγματα αρχαίων εκκλησιών. Η ιδέα όμως για τον εν λόγω καθεδρικό ποσώς τους μοιάζει και εξυπηρετεί μάλλον τις ανάγκες του μεγαλειώδους που ο μεγαλομανής προκαθήμενός της θέλει να εκπληρώσει.
  Κοινώς, δεν μας πέφτει λόγος αν η Εκκλησία θέλει να χτίσει νέο καθεδρικό, εκτός και αν, με το πρόσχημα της εξουσίας της, προσπαθήσει να αλλοιώσει τον χαρακτήρα ενός προστατευόμενου μνημείου, όπως είναι η παλιά Λευκωσία.

  ΥΓ: Το νησί αυτό, ως νησί, δηλαδή ως τόπος, υπήρξε στο διάβα του χρόνου αιγυπτιακό, αχαϊκό, φοινικικό, ελληνικό, ρωμαϊκό, βυζαντινό, ενετικό, οθωμανικό, βρετανικό κ.ά.. Η πλειοψηφία των κατοίκων παρέμεινε ελληνική (ομόαιμον, ομόθρησκον, ομόγλωσσον, ομότροπον), οι γραφές και τα μνημεία το δείχνουν και δεν νομίζω ότι υπάρχει ανάγκη να το επιβεβαιώνουμε χτίζοντας μεγαλομανή κτήρια, άσχετα με το γύρω περιβάλλον τους.

  ΥΓ2: Απ’ όσο γνωρίζω και βλέπω, οι εισβολείς δεν έχτισαν τζαμί στην παλιά Λευκωσία-πολλώ δε μάλλον τέτοιων διαστάσεων (χωρίς να στηρίζω την τάση τους να σπέρνουν τζαμιά εδώ κι εκεί ή να καταστρέφουν εκκλησίες-τουναντίον).

  ΥΓ3: “καποιες εθαισθησιες για το χώρο κατασκευης”. Σας βρίσκω πολύ επιεική. Μάλλον δεν αντιλαμβάνεστε την ιστορική αξία της παλιάς Λευκωσίας.

  ΥΓ4: Για τον πατριωτισμό και κυρίως για τη σοφία του αρχιεπισκόπου δεν θα σχολιάσω. Το δείχνουν τα έργα και οι ημέρες του (ως οικονομικού διαχειριστή προπαντός).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s