ΓΣΠράσινο

Σε πάρκο με λίγες χρήσεις προτίμησαν οι Λευκωσιάτες να μετατραπεί το παλιό ΓΣΠ. Το πάρκο συγκέντρωσε το 48% των ψήφων, έναντι 42% της πλατείας πολλών χρήσεων και 7% του χώρου άθλησης.
Η συμμετοχή ήταν μάλλον μικρή, αφού άγγιξε περίπου το 25% (ψήφισαν 8516 έναντι 33324 όσων έλαβαν τον φάκελο με το ψηφοδέλτιο), ωστόσο, η δημοτική αρχή την έκρινε “ικανοποιητική”, δεδομένης της απειρίας του κόσμου σε σχετικές πρωτοβουλίες.
Κατά τ’ άλλα, οι Λευκωσιάτες ζητούν λίγα κτίσματα για χρήσεις (81%), πολλούς ανοικτούς χώρους (70%), διευκόλυνση των πεζών (75%) και προς Θεού, όχι ψηλό κτήριο (το εγκρίνει μόνο το 29%). Γενικότερα, οι κάτοικοι του κεντρικού δήμου (παλιά πόλη, Παλουριώτισσα, Καϊμακλί, Άγιοι Ομολογητές, Άγιος Ανδρέας) προτιμούν έναν χώρο συναντήσεων και ψυχαγωγίας (53%) και όχι ένα χώρο για ησυχία και ηρεμία (43%).

Advertisements

7 responses to “ΓΣΠράσινο

 1. gia sas kopellia!
  mian paratirisi mono:)
  emena proswpika en na mu aresken na vlepw pios grafi to kathe post..!
  pais na grapsi ena comment aspume je en kseris se pion na apefthinthis..
  en endiaferon me kapio tropo…den lew…
  en je en eskemmena pu to ekamete?
  anyway…apla afto!
  tha itan kalitera pistevw na efenetun pios grafi to kathe post!

  sheretumeeen!

 2. γεια χαρά!

  this is ttallou writing-this time!
  είναι μια ρύθμιση του template που δεν επιθυμήσαμε, το ψάχνουμε όμως για αλλαγή!

 3. 25% είναι μεγάλη, μα πολλά μεγάλη συμμετοχή. Να μην συγχίζουμουν έναν consultation με μιάν ψηφοφορία. Πέρσι οργανώθην κάτι ανάλογο στην πόλη που μένω για το μέλλον της κεντρικής πλατείας τζιαι το 25% εθεωρήθην θρίαμβος. Σε προηγούμενες είχεν 5%, τζιαι όταν κάμνουν mailing διάφοροι για ερωτηματολόγια άμαν πιάουν 2% είναι ευτυχείς.

  Πέραν που το πληροφοριακόν, πως κρίνετε

  1. την όλην προσπάθειαν από πλευράς δήμου
  2. την θέσην των δημοτών.

  Τζιαι να σας πώ τζιαι κάτι άλλον. Πολλές φορές η πλειοψηφία λαλεί πελλάρες (παρόλον που πάντα σέβομαι την άποψην της πλειοψηφίας τζιαι σε γεννικές γραμμές εν ο πιό σίουρος δρόμος προς την συλλογική σοφία).

 4. @Aceras Anthropophorum,

  Προσωπικά το κρίνω θετικά. Έστω κι αν συμμετείχε το 25% (θεωρητικά, μικρό ποσοστό). Προτιμότερο από το να αποφάσιζε στεγνά και μόνο το δημ. συμβούλιο, με την υποψία ότι το κινούν συμφέροντα-τουλάχιστον τώρα υπάρχει μια δημόσια βούληση που το κατευθύνει.

  Για τη θέση των δημοτών, επίσης θετικά-προπάντων το γεγονός ότι δεν ήθελαν ψηλό κτήριο. Αν και, στο τελευταίο, τα επιμέρους στοιχεία λένε ότι οι νέοι ήθελαν ψηλό κτήριο, το οποίο βρίσκω κάπως ανησυχητικό.

 5. Γεια σας,

  Πρώτα απ’ ολα για το blog. Καλή φάση, μπράβο.
  Η Λευκωσία (αγαπημένη η παλία πόλη), όπως κάθε πόλη, εκτός από τα κτίρια, τους δρόμους και όλα τα άλλα υλικά της μέρη, είναι όλες αυτές οι μικρές ιστορίες που περιγράφουν τις εμπειρίες των ανθρώπων που έρχονται σε επαφή με αυτή, με τις μικρές τις γωνιές και λεπτομέριες.
  Είναι οι ήχοι, οι μυρωδιές και λοιπές αισθήσεις που σου προκαλεί… γι’ αυτό μ’ άρεσει αυτος ο net-τόπος, μιλάει για το, ειναι, μιας πόλης που αγαπώ.

  Περι της ψηφορίας. Τέτοιες κινησεις από πλευράς δήμου είναι σίγουρα ενθαρρυντικές για την κοινωνική ζωή στην πόλη, γεννούν ένα αίσθημα συμμετοχής και προκαλούν συζητήσεις. Μακάρι να υπήρχαν κι άλλα τετοια παραδείγματα. Αυτο όμως που δεν κατάλαβα είναι ο στόχος της ψηφορίας. Δηλαδή, τώρα που ο κόσμος απάντησε αυτά που απάντησε δεν θα κάνουν ας πούμε, πλατεία με καφετέριες; Εννοώ τι βαρύτητα θα έχει η γνώμη των κατοίκων στην τελική απόφαση; Έχει ανακοινωθεί κάτι;

 6. @pause,
  thanx. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο δήμος, η βούληση της κοινής γνώμης θα είναι αυτή που θα υιοθετήσει και το δημοτικό συμβούλιο στις συζητήσεις με την κυβέρνηση για την αξιοποίηση του γηπέδου.
  Ίδωμεν.

 7. ο κόσμος πάντοτε ξεχνά την αξία ενός κενού χώρου. Το ΓΣΠ θα μπορούσε να καθαριστεί και να μείνει όπως είναι. Θα μπορούσαν εκεί να παίζουν τα παιδιά μπάλα, να κάνουν ποδήλατο, κάποιος να κάνει jogging, να μπουν έστω δυο μπασκέτες σε μια άκρη… Στις κερκίδες είμαι σίγουρος θα κάθονταν οι συνταξιούχοι να παρατηρούν τον κόσμο και να διαβάζουν την εφημερίδα τους, στις τόσες ηλιόλουστες μέρες που έχει η Λευκωσία. Κάποιος άλλος θα πάει με ένα τηλεκατευθυνόμενο αυτοκινητάκι να παίξει, την Καθαρά Δευτέρα κάποιοι θα πετάξουν αετό.
  Μας διαφεύγει η αξία του κενού χώρου και αποφασίζουμε να φτιάξουμε παρτέρια και πλακάκια, με μεγάλο κόστος κατασκευής και συντήρησης που τελικά κανείς δεν θα χρησιμοποιήσει, γιατί δυο-τρεις μεγάλες πινακίδες στην είσοδο θα λένε
  “ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΜΠΑΛΑ”
  “ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ”
  “ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ”

  Έχει ωραία πάρκα η λευκωσία. Αλλά μόνο οι ξένοι φαίνεται να τα χαίρονται, κάθε κυριακή…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s