Τα παιδιά στην ταράτσα

ttallou on a fish-eye mirror in walled city of Nicosia, Cyprus

Τα παιδιά της Λευκωσίας, η γενιά μετά το «Δεν ξεχνώ» που μεγάλωσε χωρίς σχολικά βιβλία για τα τετελεσμένα της εισβολής, μα με την πράσινη γραμμή να χωρίζει ακόμα τα σωθικά της πρωτεύουσας, συχνάζει στις ταράτσες.

Η Λευκωσία είναι κάθε φορά μια νέα ανακάλυψη. Τώρα, στο νέο μου χόμπι έβρισκα θύρες ανοιχτές κι ανέβαινα στις ταράτσες της Λήδρας, –κάποτε παραβιάζοντας σκουριασμένες κλειδωμένες πόρτες– για να παρατηρώ αφ’ υψηλού τη νεκρή ζώνη και την «άλλη πόλη», την ασιατική βενετούπολη που απλώνεται στα Κατεχόμενα.

Εκεί ψηλά, στις ταράτσες, συνάντησα κι άλλους ψιθύρους, κι άλλες παρέες νεαρών, που ανεβαίνουν στ’ ακροδάχτυλα της πράσινης γραμμής κι ακούν καλύτερα τον χότζα απ’ την Αγία Σοφία και τους Τούρκους φαντάρους που γελούν στα φυλάκια.

Roof view of the dead line in Nicosia, Cyprus

Στην άλλη πλευρά, που πέρασα για λίγο μονάχα μια στιγμή πριν νυχτώσει, οι παρέες μαζεύονται από χρόνια στο δασάκι της τάφρου του Λήδρα Πάλας, χαζεύοντας τους περαστικούς Ελληνοκύπριους να περπατούν βιαστικά κυριολεκτικά κάτω απ’ τα πόδια τους. Λουφάζουν πίσω απ’ το συρματόπλεγμα, διστάζοντας μάλλον κι οι ίδιοι να δείξουν κάρτα και να περάσουν στον πλούσιο νότο.

Είδα πολλά, πάρα πολλά και πάλι, ανθρώπους που πια δε φοβούνται τους «άλλους», αλλά συνήθισαν να μην τους ξέρουν και θέλουν να ζήσουν χώρια. Και νομίζω πως πια ανακάλυψα τι με μαγεύει και κυνηγάω αυτόν τον τόπο: Είναι, όπως και στη Σμύρνη, η ενέργεια που δημιούργησε η σύγκρουση, που υποβόσκει στη σιωπή της νεκρής ζώνης και στην πλούσια, τυφλά και ψεύτικα ανέμελη ζωή των ντόπιων.

Με πρόλαβε (via sms) ο Γιωργής: Λευκωσίας Ομορφκιές

original post@ΠΧΝ ΙΙΙ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s